13 Temmuz 2016 Çarşamba

Resimlerle Günlük Yaşamdan 500 Sözcük





İngilizce Sözcük Kitap
Resimlerle Günlük Yaşamdan 500 Sözcük

Yazar- Editör: Felicity Brooks
Tasarım: Jo Litchfield
23.5x31.5 cm, 48 Sayfa
1001 Çiçek Kitapları


Ahmet Selim'e anneaanesi biz daha erken diye düşünürken önce sayıları gösterdi, bizim minnoş hızla öğrenince hadi İngilizcesi'ni de söyleyelim deyip bir kaç gün içinde de one, two, three demeyi öğretti. Bizim anne baba olarak takındığımız tavır genelde öğretme üzerine değil.  Zamanı gelince ne de olsa öğrenir diyerek sayı, şekil, alfabe veya renkleri öğretme gayretine düşmüyoruz pek. Fakat Afi meraklı; durmaksızın soruyor, ama işaret diliyle ama o ney, o ney diye tekrarlayarak. Bu durumda biz de her yeni anne- baba gibi ne yapmamız gerektiğini oğlumuzun yönlendirmesiyle öğreniyoruz.

Ahmet Selim, sayılarla başladığı İngilizce'yi çok sevdi. Tabi bu arada kafamda deli sorular; yahu bu çocuk daha 20 aylık, İngilizce'nin farklı bir dil olduğunun farkında mı veya tam olarak konuşmaya başlayınca kelimeleri karıştıracak mı gibi... İçgüdüsel ebeveynlik yaptığımız için bunu da oluruna bıraktık. İngilizce kitaplar, kartlar almaya başladık. "Resimlerle Günlük Yaşamdan 500 Sözcük" de ilk aldığımız kitap oldu.





Kitapları dünyanın dört bir yanında çok satılan İngiltere'nin önde gelen çocuk kitapları yayıncısı Usborne Publishing tarafından 2001 yılında basılan "Everyday Words in English"i Türkçe'ye 1001 Çiçek Kitapları kazandırmış. Kitabın içeriğinin ve nasıl kullanılacağının anlatıldığı ilk sayfadan sonra ilk olarak aile kavramı gösteriliyor, aile bireyleri İngilizce olarak minik okura tanıtılıyor.




Takip eden sayfalarda ise "şehir,ev, cadde, bahçe" gibi mekanlar karşılıklı iki sayfada çizilmiş. Burada günlük yaşamda karşılaşılabilen durum ve nesneler yer alıyor.Temel nesneler resmin dışında bir kez daha çizilmiş ve altlarına İngilizce karşılıkları yazılmış. Biz bunların isimlerini söylüyor ve daha sonra büyük resmin içinde nerede olduklarını bulmaya çalışıyoruz. İllüstrasyonlar detaylı olduğu için bunları bulabilmek bizim için şimdilik zaman alıyor. Ayrıca her bir sayfada konu başlığının altında bulunan küçük resimdeki nesneyi de araması isteniyor çocuklardan hem de adet belirterek. Bu sayede dikkat geliştirici çalışmayla birlikte sayıları da tekrar etmek mümkün olabiliyor.




Dış mekanlardan sonra iç mekanlara geçmeden "Things to Eat" başlığı altında tek tek çizilmiş yiyecekler yer alıyor. Sahneler karmaşık geldiyse bu sayfalar insanı dinlendiriyor, hem de tek tek öğrenme şansı veriyor. Benzer sayfalar daha sonra da devam ediyor; Evde, Ulaşım Araçları, Kıyafetler gibi üst başlıklarla okuyucuya sunuluyor.




Ev içlerinden sonra çiftlik, sınıf, parti, kamp alanı, atölye, park gibi çok çeşitli yaşam alanları da yine detaylı ve eğlenceli çizimlerle kitapta yerini alıyor. Vücudumuzun bölümlerinin gösterildiği sayfalar ise bizim en çok üstünde durduğumuz yerlerden biri. Meşhur "Head, shoulders,knees and toes"la başladığımız vücudu tanıma çalışmalarımız burada son hız devam ediyor. Tabii Ahmet Selim henüz hiçbirini söyleyebilmiş değil, şimdilik dinlemekle yetiniyor. Bunun da kısa sürede meyvesini alabileceğimizi düşünüyorum.




Eylemler, şekiller ve renkler de atlanmamış kitapta. Ayrıca sona doğru geldiğimizde sayılar gösteriliyor. Çocukların renkli çizimler eşliğinde yirmiye kadar İngilizce olarak saymayı öğrenmeleri hedeflenmiş. Kitabın sonunda ise kitabın içinde yer alan bütün İngilizce sözcükler alfabetik sıraya göre listelenmiş, yanlarında da Türkçeleri yazılmış.




Kitabı ben oldukça kullanışlı ve renkli buldum. Özellikle tasarımı çok hoşuma gitti. Modelmaking tekniğini kullanan Jo Litchfield'in çizimlerinin kitabın sevilmesindeki en büyük etken olduğunu düşünüyorum. Bütün karakterler çok sevimli geliyor bana.  Ayrıca detaylı illüstrasyonlar sayesinde İngilizce çalışmayı bir kenara bırakarak çocuğumuzla bir resim üzerine uzun uzun konuşmak mümkün. Biz kimi zaman bir sahne üzerinde bir hikaye kurup onu anlatıyoruz oğlumla. Bu yüzden sadece İngilizce için değil, keyifli vakit geçirmek için de tavsiye ediyoruz bu kitabı minik arkadaşlarımıza. Jo Litchfield'in siz de çizimlerine bayıldıysanız kişisel web sitesini ziyaret edin derim.

Kitabı iyice pekiştirmek için İngiltere'de çıkartmalı kitap şeklinde de basılan ve bu versiyonunun Türkiye'ye de gelmesini merakla ve heyecanla beklediğimiz "Resimlerle Günlük Yaşamdan 500 Sözcük" adlı kitabımızın sayfalarını sizin için çevirdik.





Son olarak, peki başka ne yapalım ya da nasıl bir yöntem izleyelim diye düşünüyorsanız, çocuklara İngilizce öğretmek için 3 yaşı beklememek gerektiğini savunan İpek Özer Yılmaz'ın pratik ve yaratıcı önerilerini buradaki linkten okumanızı tavsiye ederim.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...