2 Temmuz 2016 Cumartesi

İnşaat Alanı - "Neden, Niçin, Nasıl?" Serisi





İnşaat Alanı- Neden, Niçin, Nasıl? - Minikler Serisi

İllüstrasyon ve Hikaye: Kerstin M. Schuld
17,5x19,5 cm. 16 Sayfa
Mikado Yayınları

"İnşaat Alanı", oğlu Ahmet Selim'den büyük olduğu için sevgili Nurfer'in bize verdiği kitaplardan biri. Selimo 1 yaşındaydı, ilgiyle baktı kitaba, bir daha da hiç bırakmadı elinden. İşte taa o zamanlardan beri hep yakınımızda durur bu kitap, hatta Ali Usta'sına bakıp yemek yemişliğimiz hakkında hikayeler anlatmışlığımız vardır.

Kitabın içeriğine geçmeden önce seriyi tanımak gerek. Alman firma Ravensburger'in 2004' te "Wieso? Weshalb? Warum?" adıyla yayınladığı kitaplar dünyada 38 ülkede basılmış ve sadece Avrupa'da 30 milyondan fazla çocukla buluşmuş. Ülkemizde ise Mikado Çocuk tarafından okur karşısına çıkmış. Hareketli düzeneklere sahip seri yaş gruplarına göre ikiye ayrılıyor; Minikler Serisi 2-4 yaş arasına hitap ederken Maksi Serisi 4-7 yaş çocuklarının gelişimini destekliyor. Kitaplarda konu başlığına uygun bir şekilde çocukların aklına gelebilecek soruların cevapları yer alıyor.



İnşaat Alanı "İnşaat alanında neler oluyor?" sorusuyla başlıyor. Bir karga var adı Kara. Kara bizim rehberimiz, hikayeyi o anlatıyor. Bir vinç, beton karıştırıcısı ve kepçenin çalıştığı ilk sayfada detaylı çizimlerle bir şantiye karşımıza çıkıyor. Kepçenin kulakçığını kaldırdığımızda ise kuyuyu nasıl açtığını görebiliyoruz. Sert karton kapaklı ve spiral ciltli kitabın sayfaları da kalın. Dolayısıyla bebek sayfaları çevirirken veya düzenekleri hareket ettirirken pek yıpranma olmuyor.

Sonraki sayfada inşaat araçlarını daha yakından tanırken "Bir İnşaat İşçisi Neler Yapar?" başlıklı sayfalarda Ali Usta'yı yakından tanıyor ve ne yaptığını öğreniyoruz. Bu sayfalarda insan faktörünün sevimli bir şekilde kullanılması benim çok hoşuma gitti. Sanırım Ahmet Selim de kendine yakın bulduğu için en çok bu sayfalarda oyalanıyor. Hareketli bölümlerde ustanın beslenme çantasını açıp içinde neler olduğuna bakıyoruz, alandaki seyyar tuvaleti görüyoruz. Çok yorgun olduğu için uyuyakalan Ali Usta'yı dolabını açıp hızlıca giydiriyor ve bu arada neden kask ve tulum giydiğini öğreniyoruz. Dedim ya; akla gelen her soruya cevap buluyoruz.




Başka bir sayfada hangi işçinin hangi araçlara ihtiyaç duyduğunu okuyoruz. Sonra "Bir Ev Nasıl Yapılır? " sorusunun cevabını  aşama aşama izliyoruz. Binaları öğrendikten sonra ise bir yol veya caddenin nasıl yapıldığını görüyoruz. Tabii bütün konularda hareketli düzenekleri kullanarak ilgimizi canlı tutuyoruz.

Kitabın bitmesine yakın Karga Kara bizi başka kültürlere götürüyor.  Burada evlerin sadece taş, beton veya tahtadan değil, başka malzemelerden de yapılabildiğini görüyoruz. Çölde yaşayıp sürekli evini taşımak durumunda olan Samuel'in deri ve örtülerden yaptığı çadırının kapısını açıp içine bakıyoruz. Kutuplardaki Nanook'un evi ise sıkıştırılmış kardan oluşuyor. Ağaç dalları ve samanlardan yaptıkları kulübede oturan Philimon ise Afrikalı.




Son sahnede ise dostlarımız hayvanların yuvalarını tanıyoruz. Ağaçkakan, kunduz, tavşan ve fare nerede nasıl yaşar, diğer hayvanlardan nasıl korunur bunları görüyoruz. Burada benim de ufkum açılırken Ahmet Selim tek tek hayvanları inceliyor. Kulakçıkları kaldırıp hepsinin altına bakıyor. Hayvanların adlarını soruyor, hikayelerini anlattırıyor.




Kitap 2 yaş üstüne tavsiye edilse de daha önce alıp çocuğun ilgisini çekecek yerlere bakmak ve düzenekleri hareket ettirmek mümkün. Çocuklar böyle hareketli şeylere bayılıyor. Yine de kitabı tam olarak anlayabilmeleri için biraz daha beklemek gerek.






2 yorum:

  1. GÜNDÜZ İNŞAAT

    Gündüz İnşaat' ın sektörde önde gelen bir inşaat şirketi olması oldukça dikkat çekici. Gündüz İnşaat ile geleceğe emin adımlarla yatırım yapabilir, yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.

    Gündüz İnşaat - www.gunduzinsaat.com

    YanıtlaSil
  2. @Gündüz İnşaat sizi tebrik ederim, reklam yapacak mükemmel mecrayı bulmuşsunuz.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...