Yeni Bebek Geldi
Ravensburger Minikler, Neden Niçin Nasıl Serisi 2-4 yaş
İllüstrasyon: Clara Suetens
Hikaye: Angela Weinhold
19,6x18 cm , 16 sayfa
Mikado Çocuk
Ahmet Selim'e kardeş geleceğini öğrendiğimizde içimize dolan mutluluk ve heyecandan sonra kafamızda hemen bir soru belirdi; "Peki bunu Selimo'ya nasıl anlatacağız?" Genelde eş,dost ve çevremizden duyduğumuz onu yeni başlayacak olan bebekli hayata en iyi şekilde hazırlamak için çalışmalara erken başlamamız gerektiği yönündeydi. Hemen kendi çapımda araştırma yapmaya başladım. İnternetten makaleler okudum ve sezgilerime güvenerek bir yol çizdim.
Öncelikle riskli olan ilk 3 ay, değil Ahmet Selim'e çevremize bile hamile olduğumu söylemedik. Bu süreci atlattıktan sonra ise haberi ailelerimiz ve yakın dostlarımızla paylaşıp onlardan da oğlumuzun yanında kardeş konusunu açmamalarını rica ettik. Okuduğum pek çok kaynak küçük çocuklarda zaman algısı gelişmediği için hamileliğin anlatılmasını biraz geçe bırakmayı tavsiye ediyordu, biz de öyle yaptık. Karnım iyice belirginleşip Ahmet Selim de biraz daha ne olup bittiğini anlayacak duruma gelinceye kadar bekledik. Selimo 2 yaşına geldiğinde kardeşi de 28 haftalık olduğunda da yavaş yavaş onu alıştırmaya başladık.
Bu süreçte de en büyük destekçimiz tabi ki kitaplar oldu. Bazı kitapları ben internetten sipariş ettim, bazılarını da aynı yoldan yakın zamanda geçmiş olan sevgili arkadaşım Sıdıka verdi, birini ise Ahmet Selim'le beraber aldık. Her daim severek okuduğumuz Ravensburger Minikler Serisinden "Yeni Bebek Geldi" adlı bu kitapla E-bebek Mağazası'nda gezerken karşılaştık. Minik kitap kurdu oğlum daha kasadan geçirmeden yerde oturup kitabı okumaya başladı. Hemen oracıkta da ilk sorusunu sordu, burada ne olmuşşşş?
Büyük bir ciddiyetle eve gider gitmez kitabı okuduk. Resimleri tek tek onun anlayabileceği şekilde anlattık. Zaten kitap tam da onun yaş grubuna hitap ediyor; 2- 4 yaş arasına uygun.Bu yaştaki çocukların bu konuyla ilgili akıllarına gelip sorabilecekleri hemen hemen her sorunun cevabı bu kitapta basit bir dille anlatılmış. İlk konumuz; "Herkesin Bir Annesi ve Bir Babası mı var?" Bebeklerin anne karnında büyüdüğünü söyleyerek söze başlayan kitap sadece insanların değil, hayvanların da bir annesi ve babası olduğunu söylüyor. Bu arada kapakçıkları kaldırıp altlarında ne olduğuna bakarak işe bir miktar eğlence de katmak mümkün.
Bir sonraki sayfada ise "Bebek Anne Karnında Nasıl Büyür" konusu inceleniyor. Bebeğin anne karnında geçirdiği sürede neler olduğu anlatılıyor; tabi çok basitçe. Annenin neden doktor kontrolüne gitmesi gerektiği de yine bir iki cümleyle burada açıklanmış.
"Bebek Anne Karnında Mutlu mudur?" sorusunu işleyen bölüm ise çocuğun kafasında bazı şeyleri somutlaştırabilmesi adına çok açıklayıcı. Bilhassa anneyi büyük çocukla beraber kocaman karnıyla oturur halde gösteren görsel, bebek içeride nasıl duruyor sorusunun somut bir cevabı gibi. Annenin karnına denk gelen yerdeki kapakçığı kaldırdığınızda baş aşağı duran bebeği görebiliyorsunuz. Ben burayı Ahmet Selim'e defalarca gösterdim. Şimdi düşünüyorum da, çocuk olsam orada bir bebek olduğuna inanmazdım. Bunu anlayabilmek için de görmek isterdim. Selimo'nun içeride bebek olduğu olgusunu bu resimle anlamlandırabildiğini düşünüyorum. Bu bölümde ayrıca bebeğin kese içinde neler yaptığı, nasıl beslendiği, duyup duyamadığı da anlatılıyor.
Ve geldik büyük soruya; "Bebek Nasıl Dünyaya Gelir?" Bu da görsel destekli olarak şu şekilde anlatılmış; bebek dünyaya gelmek ister. Anne küçük sancılar hisseder, hastaneye gider, orada doktorlar, hemşireler bebeğin dünyaya gelmesine yardım ederler. Doğumdan sonra hemşireler bebeği yıkar, kontrollerini yapar ve anneye verilen bebek karnını doyurabilmek için emmeye başlar. Burası bizim için kritik bir konu; halihazırda emmeye devam eden Ahmet Selim'in, kardeşinin beslenebilmesi için sadece memeye ihtiyaç duyduğunu defalarca ona anlatmış olmamız gerekiyordu ki, sonradan bir sıkıntı çıkmasın. Şimdilik anladığını belli ediyor ama tabi bunu realite gösterecek.
Ahmet Selim'e kardeşiyle oynayabileceğini ona arkadaş olacağını ama bunun için biraz zaman gerektiğini söylüyoruz. Ahmet Selim doğduğunda küçük kuzeni bizdeydi ve herhalde 3,5 yaş civarındaydı. Hastaneden geldikten sonra annesine sorduğu ilk soru; "Ahmet Selim'le ne zaman oynayacağız?" olmuştu. Bu tecrübeden de yola çıkarak bebeğin ilk zamanlar ne yapabileceğini, ne yapamayacağını ona anlatmaya çalışıyoruz dilimiz döndüğünce. Bunun için kitabımızdan da destek alıyoruz. Bu zamana kadar anladık ki, her şeyi görerek öğrenecek.
"Kardeşimiz Olunca Nasıl Olur" başlıklı bölüm ise daha çok duygulara hitap ediyor. Eve yeni birinin katılmasından dolayı duyulan mutluluktan bahsediliyor. Aile bireylerinin küçük kardeşle daha çok ilgilenmesi sonucu çocuğun anne babasının artık kendilerini çok sevmediklerini düşünerek ne kadar yanıldığının altını çiziyor, ve bunları okurken burnumun ucu sızlıyor; ya benim minik oğlum da böyle hissederse? Bu sayfalar biraz da bu konuda ebeveyni daha anlayışlı ve daha özenli olmaya ikna ediyor. Neyse ki, sonunda bizim de düşündüğümüz ve olmasını umduğumuz gibi küçük bir kardeşin olmasının çoğu zaman eğlenceli olduğu anlatılıyor.
Son olarak bir bebeğin nelere ihtiyacı olduğunu gösteren kitap abi veya ablaya bu yolculuğun ilk başları için güzel bir rehber oluyor. Biz kitabı Ahmet Selim'e ilk defa okuduğumuzda kardeşinin olacağından habersizdi. Sıradan bir kitap okuyormuş gibi davrandık. Bitince de Ahmet Selim'e sorduk; bir kardeşin olsun ister misin? "İsterim" dedi hemen. "Tamam, inşallah olur, siz de beraber büyürsünüz, oyunlar oynarsınız" dedik. Bir kaç zaman sonra da karnımı gösterip buradan kardeş gelecekmiş diye haber verdik. Kendisi de çok küçük olduğu için belirgin bir tepki vermedi. Ben ise sevindiğini umuyorum. Benim bildiğim kardeş candır. İyi ki vardır. Canım ablama ve onu bu dünyada kardeşsiz bırakmadıkları için annem ve babama da sevgilerimi gönderiyorum.Oğlumun da bir kardeşi olacağı için çok mutluyum. Bu hamile birazdan ağlayacak. O ağlarken siz videomuza göz atın ve bir kardeş planlıyorsanız ya da yolda geleniniz varsa bu kitabı mutlaka alın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder