29 Aralık 2016 Perşembe

Aybino - Terapötik Kitaplar Serisi






Aybino Terapötik Kitaplar

Yazan: Uzman Psikolog Ayben Ertem
Çizen: Emre Ulaş
12 Kitaplık seri


Bazen oğlumu izlerken hayretlere kapılıyorum. Allahım diyorum bu kadar minik bir çocuk böyle birşeyi nasıl düşünebilir. nasıl ifade edebilir? Kendilerine ait muhteşem bir iç dünyaları var ve bazen bir yetişkin olarak onları anlayamayabiliyoruz. Bilhassa sıkıntılı durumlarda ne yapabileceğimizi ve nasıl davranabileceğimizi bundan da önemlisi nasıl iletişime geçeceğimizi bilmiyoruz.

Mesela çocuğumuz teknolojiye çok düşkün, ona ne diyeceğiz, ceza mı vereceğiz veya boşanmanın eşiğine gelmişiz, ona bunu nasıl anlatacağız? İşte bunlar ve benzeri durumlarda terapötik yani tedavi edici etkinlik veya kitaplara başvurmak mümkün. Uzman Psikolog Ayben Ertem ise çocukların iç dünyasına girebilmek ve onlara yardımcı olabilmek için yıllardır edindiği tecrübeye dayanarak geliştirdiği karakter Aybino ile sorumluluk takvimi ve duygu kartları gibi etkinlikler hazırlıyor. Kendisi son olarak da 12 kitaplık Aybino ile Terapötik Kitaplar dizisine imzasını attı.Serinin ilk altı kitabı var bizde. Kitaplara bir bakalım mı?



İlk kitabın adı; Aybino'nun Teknolojiyle Macerası. Sevimli dostumuz Aybino 8 yaşına geldiğinde babası ona kurallara uyduğu takdirde günde 1 saati aşmamak kaydıyla internet, bilgisayar ve tablet kullanabileceğini söyler. Ama ondan önce de bilgi işlemci olan baba bilgisayar oynarken beynimiz tarafından üretilen dopaminin bize nasıl mutluluk verdiğini ve oynadıkça ondan nasıl vazgeçemediğimizi uygun bir dille anlatır. Bilgisayara 1 saatten fazla zaman geçirmenin ise dopamini çok arttırdığını ve dikkatimizi bozduğunu da ekler. Dersini bitiren Aybino heyecanla oyun oynamaya başlar, bir süre sonra farkında olmadan uyuyakalır ve rüyasında dopaminin kendisini etkisi altına aldığını görür. Uyandığında da tableti elinden bırakır ve neden çok fazla oyun oynamaması gerektiğini iyice anlamıştır.
Kitabın sonunda da serideki her kitapta olduğu gibi "Ebeveynlere Notlar" bölümünde yazar anne babalara sesleniyor ve konuyla ilgili ipuçları sunuyor.




İkinci kitabımız Miyo'nun Kelebekleri'nde Aybino'nun arkadaşı Miyo'nun kelebeklerine çare aranıyor. Miyo yaşıtları gibi koşup oynamak isterken midesindeki kelebekler buna izin vermiyor. Her an her şeyden endişe duyuyor ve bunun sonucunda da bazı fiziksel rahatsızlıklar yaşıyor. Aybino Miyo'yu rehber öğretmen Bayan Bilge'ye götürür. Bayan Bilge Miyo'nun anne babasını çağırır ve hep birlikte konuşarak bir çözüm bulmaya çalışırlar.Ayben Ertem öykünün içinden ebeveyne de seslenip "kelebeklerin" sinir sisteminde nasıl gelişip oluştuğunu ve buna neden olan şeyleri anlatıyor. Ayrıca yoğun kaygı anında yapılan nefes egzersizi veya başı havaya kaldırma gibi hareketlerin yanında spor yapmanın ve "endişe öğütme kutusu" hazırlamanın sağlayacağı faydalardan da bahsediyor. Açıkçası bu kitabı okurken ben de kendim için tavsiyeler bulmadım değil. Çocuk kitaplarından öğreneceklerimiz sınırsız değil mi?




Serinin üçüncüsü "Tafi'nin Artık İki Evi Var" adlı kitapta annesi ve babası boşanan Tafi'nin üzüntüsüne ortak oluyoruz. Tafi babasının annesine kendisi yüzünden kızgın olduğunu ve bu yüzden evden gittiğini sanır. Aybino'nun annesi ona yardımcı olmak için rehber öğretmen Bayan Bilge'ye yönlendirir. Bayan Bilge Tafi'ye bazen anne babaların eskisi kadar beraber olmaktan mutlu olmayabileceklerini ve artık aynı evde yaşamak istememelerinin normal olduğunu ve bunun sorumlusunun da kendisi olmadığını anlatır. Anne ve babasının onu çok sevmeye devam edeceklerini ve bundan sonra da annesiyle de babasıyla da ayrı ayrı çok güzel vakit geçirebileceklerini söyler. Tafi şimdi kendini daha iyi hissetmektedir. Kitabın sonunda Ayben Ertem boşanmanın çocuklarda ne gibi sıkıntılara yol açacağını anlatırken onlara nasıl davranmak gerektiği konusunda da bilgiler veriyor.




Dördüncü kitap ise en çaresiz kaldığımız konulardan biri olan "ölüm" olgusuna değiniyor. Adı "Mini Bino"ya Ölümü Anlatmak" Mini Bino'nun arkadaşı Tini'nin annesi ölmüştür ve Bino da okula gitmek istemez. Çünkü o da aynı Tini gibi okuldan eve döndüğünde annesini evde bulamamaktan korkar. Anne ona ölümün de yaşamın bir parçası olduğunu ve ölen kişinin artık canının acımayacağını anlatır.Arkadaşının da üzgün ve kızgın hissettiğinden okula gidip ona destek vermesi için Mini Bino'yu ikna eder.



"Mini Bino Tuvalete Gitmek İstemiyor" adlı beşinci kitap daha küçük yaş grubuna hitap ediyor, yani oynadığı oyunu bırakamayıp tuvalete gitmek istemeyen miniklere hitap ediyor. Mini Bino aynen böyle davranıyor ve sık sık tuvalet kazaları yaşıyor. Annesi büyüklerin de o an yaptıkları işi bırakmak istemedikleri halde yine de tuvalete gittiklerini anlatır. Ayrıca tuvalete gitmeyi eğlenceli bulmuyorsa yanına bir oyuncak alabileceğini ve gittiği takdirde "sorumluluk takvimi"ne koymak için bir gülen yüz kazanacağını söyleyerek onu motive eder. Ayben Ertem kitabın sonunda ebeveyne tuvalet eğitimiyle ilgili bazı notlar sunuyor.



Bizdeki son kitap yani serinin altıncı kitabı "Kızgın Furi Rahatlamayı Öğreniyor". Aybino'nun sınıf arkadaşı Furi bazen öfkesine hakim olamıyor ve ağzından kötü kelimeler çıkıyor. Yine bir gün böyle öfkeliyken rehber öğretmen onu görür ve odasına çağırır. Bayan Bilge odasında ona öfke duygusuyla nasıl başa çıkabileceğini anlatır ve bazı rahatlama teknikleri gösterir. Emin olun bu teknikleri okuyup öğrenirseniz sizin de hayatınız kolaylaşacak.Şahsen ben bunları iyice öğrenip iki yaş sendromlu miniğime karşı kimi durumlarda daha sabırlı olmak için denemeyi düşünüyorum.




Aybino ile Terapötik Kitaplar Dizisi genel olarak 8 yaş üstüne uygun ama bence konuya göre seçim yapıp sadeleştirilerek daha önce de okumak mümkün olabilir. Çocuklarla iletişimde mümkün olduğu kadar nazik olabilmemiz için rehber niteliğinde olan bu kitapları belki onlara değilse bile kendimiz için okumanın da faydalı olacağını düşünüyor ve Ayben Ertem'den daha minikler için de kitaplar beklediğimi söylemek istiyorum. İyi okumalar..













































































































































































































 




























































































































































































































































































































































































































































































































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...