27 Ekim 2016 Perşembe

Minik Gezginler Çiftlikte





Minik Gezginler Çiftlikte

Yazar: Lisa Regan
Çizer: Simon Abbott
23x30cm, 22 sayfa
Çeviren: Sevgi Atlıhan
İş Bankası Kültür Yayınları


Minik Gezginler Çiftlikte, bize hediye gelen kitaplardan biri. Ahmet Selim 15-16 aylıkken Sıdıka teyzesi hediye etmişti. O zamanlar Afi'nin hayvanlı kartları vardı, onlarla sık sık oynardı. Hepsini öğrenmişti, herhalde ilk söylediği kelimeler de hayvan adlarıydı.

Hayvanlara düşkün olduğu için de bu gelen hediyeyi büyük bir coşkuyla karşıladı. Kitapta neler olup bittiğini tam olarak anlamasa da sayfalarını inceleyip resimler hakkında konuştuk. Zaten ürkütücü resimler içeren ve yazısı çok fazla olan çocuk kitapları haricinde hiçbir kitabı Ahmet Selim için "fazla" diye düşünmedik, kimi kısaltarak, kimi değiştirerek, kimi de sadece resimlerine bakarak okuduk. Hatta yazılarını hiç anlamadığımız, resimlerine bakıp kendi hikayemizi uydurduğumuz Fransızca bir kitabımız bile var; üstelik de bayağı eski bir kitap. Yeri gelmişken, sahafları dolaşıp bu tür kitapları da incelemenizi tavsiye ederim.




Gelelim kitabımıza; Lisa Regan'ın yazıp Simon Abbott'ın eğlenceli ve detaylı çizimleriyle hayat verdiği bu kitap aslında bir seri. Ülkemizde İş Bankası Kültür Yayınları tarafından basılan serinin diğer kitapları; Minik Gezginler Dinozorlar Diyarında, Görkemli Mısır'ı Keşfediyor, Çılgın Korsanlar, Roma İmparatorluğu'nda ve Uçaklar, Trenler ve Arabalar. Her kitapta konuyla ilgili temel bilgiler çocukları sıkmayacak şekilde kısa yazılarla veriliyor ve bunlara esprili illüstrasyonlar eşlik ediyor.




Minik Gezginler Çiftlikte adlı kitabımızda ancak dikkatli gözlerin gördüğü bir ev sahibimiz var. Leblebi adlı bu örümcek ağını örerek kitabı baştan sona gezdiriyor. Ama o kadar minik ki, bunu çocuğunuzla bir oyuna çevirip her sayfada aramanız gerekiyor. Onu bulduktan sonra artık okumaya başlayabiliriz. Kitapta, karşılıklı her iki sayfaya çiftliklerle ilgili bir konu başlığı verilmiş. Üst paragrafta genel bilgi verilirken resimlerin yanındaki yazılarda ise daha detaya inilmiş. Sayfaların yanında veya altındaki renkli bantlarda ise ilginç ve inanılmaz bilgiler de var. Hepsinin de ortak yönü komik olması.




Mesela ilk konu başlığı "Tarım Alanları". Burada çiftliklerde kabaca neler yetiştirildiği, tahılın ne olduğu ve nasıl hasat alındığı, ilaçlama ve traktör kullanımı ile ilgili hap bilgiler yer alıyor. Ayrıca çiftliklerde yiyeceğin yanı sıra pamuk ve çiçek üretildiği de sayfanın yan tarafında ilginç bilgiler bölümünde anlatılıyor. İkinci bölüm olan "Hayvan Çiftliği" ise bizi çok eğlendiriyor. Burada besiciliğe değiniliyor. Kümes hayvanlarından detaylı olarak bahsedilmiş; kuluçkaya neden tavukların yattığı da komik bir dille açıklanmış;

     "Ördek ya da kazların yumurtalarının üzerine de tavuklar kuluçkaya yatar. Çiftçiler kuluçka için tavukları tercih eder, çünkü tavuklar yumurtaların üzerinde oturmayı ciddiye alır, aylak aylak dolaşmazlar.Kuluçkaya yatar ve yavruların yumurtadan çıkmasını sağlarlar."




İlerleyen sayfalarda "Küçük Çiftlikler" adlı bölümde para kazanma amacı taşımayıp kendileri için ürün yetiştiren ve hayvan besleyen ailelerden bahsedilirken "Büyük İş","Muhteşem Makineler" gibi konu başlıklarında devasa çiftliklerden ve buralarda kullanılan görmeye pek alışık olmadığımız makineler anlatılmış.




Kitabın en sonunda ise bazı tuhaf bilgilere yer verilmiş. Yine eğlenceli bir dille anlatılan bu bilgilerden annenin ya da babanın da birşeyler öğrenmesi mümkün. Zaten çocuklarımızla beraber bazı şeyleri tekrar hatırlıyoruz ya da en baştan öğreniyoruz.
Ayrıca sondaki "Mini Çiftlik Sözlüğü"nde kitabın içinde geçen ve belki de çocuğunuzun bu kitapla beraber ilk defa duyduğu bazı kelimelerin anlamları yazılmış.




Minik Gezginler Çiftlikte kitabını okurken bazı etkinlikler de yapmak mümkün. Mesela biz daha bu sabah evdeki çiftlik hayvanlarını kitaptakilerle eşleştirdik. İsimlerini tekrar ettik, hangi sesleri çıkarttıklarını konuştuk. Afi biraz daha büyüdüğünde hayvanların nesinden faydalandığımızı da konuşuruz diye düşünüyorum.
Bunun yanında kitapta geçen meyve ve sebzeleri evdeki gerçek meyve ve sebzelerle eşleştirip bunların nereden evimize geldiğini konuşarak sonrasında da afiyetle yemek bir başka etkinlik seçeneği olabilir.




İş Bankası Kültür Yayınları'nın kendi sitesinde "Çocuk- Okul Çağı ve Popüler Bilim" kategorisinde gösterip 7-16 yaş arasına uygun gördüğü kitabı bana göre daha küçük yaşlardan itibaren de zevkle okumak mümkün. Bizim deneyimimiz bu yönde. Ama yine de tam olarak neyin ne olduğunu anlaması için biraz beklenebilir. Her şekilde bu komik çizimlere ve eğlenceli usluba bütün çocukların bayılacağını düşünüyorum. İyi okumalar...






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...