21 Mart 2016 Pazartesi

Zürafa Fazi

Bugün, ağırlamaktan çok mutluluk duyduğumuz konuklarımız var blogta. Sevgili Esra ve yeğeni Derin, Selimo'nun Kitaplığı'na misafirliğe geldiler. Bize, Zürafa Fazi kitabını anlatıyorlar, videoda ise 2 buçuk yaşındaki "Derin Kuş" bakın, kitabı kendisi nasıl okuyor...







Zürafa Fazi
Yazar: Filiz Özdem
Resimleyen: Buket Topakoğlu







Ne güzel bir gün. Derin kuşa dedim ki; "hadi hazırlanalım senin gibi kitap kurdu olan Selimo'nun kitaplığına misafirliğe gidiyoruz." Beni anladı. Gözleri ışıldadı. Misafir, sefer eden, yolcu demek. Yanılmıyorsam “yola koyulursak korkularımız tümden kaybolur gider.” demişti Samed Behrengi’nin Küçük Kara Balık’ı. Biz de buna yakın bir düşünceyle Selimo gibi kitaplar arasında bir yolculuktayız 

Derin kuş doğduğundan beri. Yani iki buçuk senedir. Hep heyecanlıyız. Uzun, büyüleyici bir yoluculuk bu, bizim ancak okumayı sökünceye kadar eşlik edeceğimiz. Misafirliğe gitmeden önce izlettiğimiz Selimo'nun Kitapları blogu Derin kuşun çok hoşuna gitti. Kitap tanıtım videolarını defalarca tıkladı. Eli boş gitmek olmaz. Acaba Selimo'ya misafirliğe giderken ne götürsek diye düşünürken epey zorlandık. Hangi kitabı elimize alsak bir diğeri boynunu büküyordu sanki. Annesiyle, yani kendisi de sıkı bir okur olan kız kardeşimle bütün kitapları elden geçirdik ve Zürafa Fazi'de karar kıldık. Başkalarının kusur sandığı farklılıklarımızı, derdi boyundan büyük Zürafanın yaşantısından yola çıkarak anlatan bu kitaptan ailecek etkiledik. 





Kitaplardaki herhangi bir hayvanın bile kederiyle kederlenen neşesiyle neşelenen bir yapımız var.  Boyuyla alay edilen deveye gözyaşı dökebilir, kaba sesli kargayı bıkmadan dinleyebilir, ne çektiyse en çok burnundan çeken file ipek bir mendil olabiliriz. Fark ettim ki, kız kardeşimle yetişkin kitaplarından çok çocuk kitaplarından  konuşmayı çok seviyoruz bir süredir, seslerimizi yükselte yükselte, birbirimizin sözünü kese kese, güle güle sevinç yüklü bir tonda. Derin kuşun her seferinde bizi hayrete düşüren dünyasına dair ne varsa, çölde vaha bulmuş gibi saldırdık. Onu kitapların büyülü dünyasına daldırdık.




Derin harikalar diyarındaki küçük kız. Annesiyle ben de onun yolda karşılaştığı tuhaf giyimli tavşanlarız. İnanılmaz kahramanlarla dolu büyülü dünyada Derin hep peşimizde. Siz de takılın peşimize, zira çocuğunuza veya torununuza okumaktan hiç bıkmayacağınız derdi boynundan da büyük Zürafa Fazi'nin şiirsel hikâyesi çok tatlı.





Kendini hiç beğenmeyen, iyi yürekli küçük zürafa yavrusu Fazi'nin babasına "neden bizim boynumuz uzun?" sorusuyla başlayan hikâye bildik bir hikâye aslında. Babasının "asma yüzünü yavrum herkes birbirinden farklıdır" sözü, Fazi'nin okul arkadaşları olan diğer hayvanların tatlı hikayeleriyle örnekleniyor. Fazi fark ediyor ki, okula giderken yolda karşılaştığı arkadaşları da kusur gördükleri farklılıklarını ailelerine şikâyet ediyorlar. Şikâyette haklılar aslında çünkü arkadaşları onlarla alay ediyorlar. Fakat ne çektiyse burnundan çeken Fil Tente'yle dalga geçen şu tekerleme ve diğerleri bizi çok eğlendiriyor; Ten -teee! Ten-teee! Ol-maaa sa-kın nez-leee! Mendil yetmez bi-leee!  
Tabi bu müzikli şiirsel anlatma biçimi Derin kuşun acayip hoşuna gitti. İki yaşındaydı sanırım bu kitabı aldığımızda. Bir iki okumadan sonra fark ettik ki bütün hayvanların isimlerinin yanında, tekerlemeleri de ezberlemiş. Deve Babe'nin boynu, Kirpi Fizi'nin dikenleri, Kurbağa Ferahfeza'nın sesi, Leylek Lülens'in bacakları ve kitapta yer alan diğer on sekiz mutsuz hayvanın alay konuları saymakla bitmez. Derin kuşun bu hayvanların dertlerini ne kadar anladığını, kendisine güvenmeyi öğrenen Fazi'den ne ders çıkardığını  kestirmek güç, fakat bu kolay öğrenmeyi sağlayan müzikli anlatımdan etkilendiği kesin. Filiz Özdem'in yazdığı Buket Topakoğlu'nun resimlediği kitaba, annesiyle ben okurken çıkardığımız abartılı seslerle ilgimizi belli ederken, Derin kuş da yırtıp aşındırarak hak ettiği değeri verdi.




Buraya gelmeden önce Derin kuşa bir kere daha okuttum kitabı. Heyecanından ve merakından hiçbir şey kaybetmemişti. Çok sevindim. İyi bir kitabın hakkının yenmesini hiç istemem. Zaman dar okunacak çok kitap var. Artık gitmem gerekiyor. Derin kuş yanımda beni çekiştiriyor; "hadi gel teyze" diye.  Ona Cemile serisinden aldığım "Cemile Çişini Altına Yapıyor" ve "Cemile Kardeşini Kıskanıyor" adlı kitapları okuyacağım. Üst üste kim bilir kaç defa. Aslında ben ondan daha çok merak ediyorum, belki bize fikir verir. Derin kuş bezini attı şu sıralar. Ve yakında ona bir kardeş geliyor. Bu, yeni ve önemli iki konu bizi fazlasıyla meşgul edecek gibi görünüyor. Bakalım Cemile ne yapmış? 




5 yorum:

  1. Kitap hakkında ayrıntılı bilgi edindim, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu bize:) Ziyaretiniz için teşekkürler:)

      Sil
  2. Biz bu konuğa bayıldık ailecek :) Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Bayıldımmm... Derin kuş nefis anlatmış...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...