6 Haziran 2016 Pazartesi

Tepeden Tırnağa





Tepeden Tırnağa 

Yazar: Eric Carle
Çeviren: Nil Gün
21x28 cm, 32 sayfa
Kuraldışı Çocuk

Aç Tırtıl'a olan sevdamız bir yanda devam ederken yeni çıkmış bir Eric Carle kitabına kayıtsız kalamazdık. Durmaksızın yeni kitap araştırırım oğlum için. Tepeden Tırnağa adlı kitabı görünce de artık yaşına uygun mu değil mi diye bakmadan aldım.

Kitapları dünya çapında milyonlarca satan ve bir çok dile çevrilen Amerikalı Yazar Eric Carle'ın bu kitabı kendi ülkesinde 1997'de basılmış olmasına rağmen bizim ülkemizde ne yazık ki ancak Mart 2016' da  Nil Gün'ün çeviriyle Kuraldışı Yayıncılık tarafından yayımlanmış.Neyse ki bize yetişti diyor ve bakıyoruz içinde neler var...






Tepeden Tırnağa ilk sayfasından bir soruyla açılıyor; "Ben bir penguenim. Başımı yana döndürebilirim. Sen de döndürebilir misin? Turuncu fularlı sevimli bir penguenin sorduğu bu soruya mor tulumlu bir kız çocuğu başını çevirerek cevap veriyor; "Elbette döndürebilirim!" Bir sonraki sayfada bu kez bir zürafa kendini tanıtıyor ve karşısındaki çocuğa boynunu eğip eğemeyeceğini soruyor. Cevap; "Elbette eğebilirim!" İlerleyen sayfaların her birinde farklı bir  hayvan var, vücut sırasını omuzlar, kollar, eller vs şeklinde takip ederek karşısındaki çocuğa hareketi tekrar ettiriyor.
Eric Carle'ın çizimlerindeki bu hayvanları taklit eden çocuk ise hem kendi vücudunu tanıyor hem de bu hayvanların neler yapabildiğini öğreniyor.





Ahmet Selim'e kitabı ilk okumaya başladığımız zamanlar sadece dinledi ve hayvanların isimlerini söyledi.Bu arada biz hareketleri hep tekrar ettik. O da bizden göre göre tekrarlamaya başladı. Kitabı da elbette çok sever oldu. Bu kitabın en büyük artılarından biri çocuğa "Bunu ben de yapabilirim" mesajı vermesinin yanı sıra hareket etmeye, spora ve dansa küçük yaşta teşvik etmesi... Ayrıca bunu yaparken de çocuğunuz yalnız değil, bütün hareketleri beraber yapıp gerçekten "kaliteli zaman" geçiriyorsunuz.




Başımızın tacı Eric Carle çocukları her kitabında oyuna yönlendiriyor. Tepeden Tırnağa da bu anlamda etkinlikli kitap özelliği taşıyor. Kitabın arka kapağında yazdığı gibi; "Oyun, çocuk gelişiminin çok önemli bir unsurudur. Çocuklar hareketli oyunları ve oyunla öğrenmeyi sever."
Biz de dizeleri okurken; boynumuzu çevirip hoplayıp zıplarken çok eğleniyoruz.
Carle kitabı resim yapma sevgisini keşfeden ve destekleyen birinci sınıf öğretmenine, gösterilmesi yasakken onu modern sanatla tanıştıran lisedeki sanat öğretmenine ve grafik tasarım okurken ona  ilham olan profesörüne ithaf etmiş. Kendisi birebir bizim çocuklarımızın öğretmeni olmasa da oyun ve hayal dünyamıza ne kadar dokunduğu aşikar; miniklerimiz onun değerli katkılarıyla büyüyor ve gelişiyorlar. Buradan duysa da duymasa da kendisine en içten sevgilerimizi yolluyoruz.




Kitap, 2 yaş üzerine tavsiye ediliyor. Bence o kadar beklemeye gerek yok. Daha küçükler Carle'ın karakteristik çizimlerine ve kullandığı göz alıcı renklere bayılacaklar. Zaten onlar da ufak ufak bu hareketleri yapabilirler ki!

Bu arada kitap için çok güzel bir şarkı yapılmış; daha doğrusu dizeler bestelenmiş. Bu şarkıyı dinleyip bir yandan da hareketleri yapmak mümkün. Parça İngilizce, umarım Türkçe versiyonu da olur. O zamana kadar ki tesellimiz ise İngilizce kulak dolgunluğu sağlaması:) Meraklısı için parçanın youtube linkini buraya koyalım.

Bizim kendi videomuz yok mu? Elbette var. Bakın bugün biz Tepeden Tırnağa kitabımızı Ahmet Selim'le bugün nasıl okuduk?















7 yorum:

  1. Ahmet Selim'le okumalar çok güzel... Aferin size :)) hatta alkış... Ahmet Selim olmadan yapılan tanıtımlar çok kuru kalıyor...benden söylemesi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz ama bazen kendisi havasında olmuyor:)) Yoksa biz de onunla beraber okumaktan daha çok keyif alıyoruz.

      Sil
  2. Kızım Mavinin elinden hiç düşürmediği kitaplarından biri. Günde kaç kere okuyup, tekrarladığımızı bilemiyorum. Mavi 18 aylık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mavi'ye sevgiler.Ne de güzel bir ismi var onun..Biz de sizinle adaşız☺

      Sil
  3. Teşekkürler 🙏🏼🙏🏼 Nette Maviye kitap araştırırken blogunuzu buldum. Sizinle adaş çıkınca daha bi ilgimi çekti blog. Önerileriniz çok güzel. Teşekkürler emekleriniz için. Selimoya öpücükler ☺️☺️

    YanıtlaSil
  4. teşekkurler önerilerinize bayıldım eric carle ın bir diğer kitabıda minik tohum bu da bizden bi tavsiye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Eric Carle her zaman başımızın tacı. Minik Tohum'a da bakacağız. Çok sevgiler.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...