15 Ağustos 2016 Pazartesi

Köpekler Bale Yapmaz





Köpekler Bale Yapmaz

Yazan: Anna Kemp
Resimleyen: Sara Ogilve
Çeviri: Gülbin Baltacıoğlu
26x26 cm, 32 sayfa
Pearson Çocuk Kitapları


"Köpekler Bale Yapmaz" denince aklıma hemen "Gergedanlar Krep Yemez" geliyor. Zaten ikisi de aynı yayınevinin ve aynı yazarın kitapları ve tabi ikisinin de öyküsü çok sevimli, çizimler ise muhteşem.

Pearson ise oğlumla takibe aldığım ve iyi ki de keşfetmişim dediğim bir yayınevi. Geçen sene Tüyap Kitap Fuarı'nda kitaplarını uzun uzun inceleyip Ahmet Selim büyüse de bunları okuyabilsem dediğimi hatırlıyorum.Şimdi ise kuzum büyüyor çok şükür ve beraber bu eğlenceli kitapları zevkle okuyabiliyoruz.




Çok tatlı bir köpek var ama biraz farklı. Diğer köpekler gibi tuvaletten su içmiyor, terlikleri ısırmıyor, kedileri kovalamıyor. İnce zevkleri var, müziği,dans etmeyi ve ay ışığını seviyor. Hatta kendini balerin zannediyor. Kitabın bu cümlesini okurken oğlumla çok gülüyoruz. Abartılı hareketlerle "köpekler bale yapabilir mi yahu?" diyorum, Ahmet Selim başlıyor kikirdemeye. Çünkü kendisi yeni aldığımız bir kutu oyunuyla meslekleri öğrenmeye başladı; balerin de bunlardan biri. Kartlardaki balerin çizimine hiç uymadığı için komiğine gidiyor olmalı.



Köpeğin sahibi küçük kız bale dersleri alıyor ve köpeği derse götürmek için babasından izin istiyor. Baba gazetesini okurken "Köpekler bale yapmaz" diyor. Köpek ise bir gün kızı takip ediyor, ders sırasında camdan sınıfı izliyor. Hatta derse de katılmak istiyor ama öğretmen de "Köpekler bale yapmaz" diyerek köpeciği dışarı çıkartıyor. Bizim duygusal  köpüş hayata küsüyor ve günlerce kulübesinden çıkmıyor ta ki kızın bir bale gösterisine gideceğini öğrenene dek.






Çok uzun anlatıyorum farkındayım ama çok güzel bir hikaye anlatmadan duramıyorum.Köpek gösteriye giden yine kızı takip ediyor. Bu arada takip sahneleri çok başarılı resmedilmiş, mimikler harika.Bir şekilde salona giriyor ve gösteri sırasında baş balerinin düşmesiyle hayatının fırsatını yakalıyor. Kızın tütüsünü giymiş bir şekilde sahneye fırlıyor ve başlıyor kendinden geçercesine dansetmeye.Haydi uzatmayayım; mutlu son geliyor herkes köpeği çok beğeniyor.Köpeğin sahibi kız da gururla babasına "köpekler bale yapabilir, tıpkı benim köpeğim gibi" diyor.




Kitap 32 sayfa olduğu için 23 aylık olan oğlumun sonuna kadar dinlemeyeceğini ve sıkılacağını düşünmüştüm ama sanırım oğlum büyüyor ve aylardır kazandırmaya çalıştığımız kitap okuma alışkanlığı meyvelerini veriyor. Bunda tabi öyküsü güzel, büyük boy ve sempatik çizimlere sahip kitaplar seçmemizin etkisi büyük. İşte "Köpekler Bale Yapmaz" da bunlardan biri. Bilhassa resimlerine bakıp köpeğin ve insanların duyguları hakkında konuşmak çok keyifli. Çünkü resimler bir çizgi romandaki gibi sık değişiyor ve her durumu anlatıyor.




2 yaş civarındaki minik arkadaşlarımıza tereddütsüz tavsiye ettiğimiz Köpekler Bale Yapmaz'ın sayfalarını sizin için çevirdik. Teatral bir dille okumayı unutmayın. İyi okumalar.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...