25 Temmuz 2016 Pazartesi

Tekerlemeli Öyküler - Yavru Köpek Çomar, Kurbağa Çopar




Tekerlemeli Öyküler - Yavru Köpek Çomar, Kurbağa Çopar

Yazar: Axel Scheffler
Çeviri: Ali Berktay
22x22 cm, 24 sayfa
İş Bankası Kültür Yayınları

Yavru Köpek Çomar, Kurbağa Çomar kitabını, Beşiktaş'taki İş Bankası'nın kitabevinden aldım. Tabi o zamanlar Axel Scheffler'ın kim olduğuna dair bir bilgim yoktu. Çizimleri çok hoşuma gitti, hatta oracıkta kitabı okurken gülümsediğimi hatırlıyorum. Hayvanlara karşı her daim yoğun ilgisi olan oğulcuğumun da çok seveceğini düşünerek aldım.

Daha sonra ise internette Scheffler'ın tüm dünyaca tanınan ve çok sevilen bir çocuk kitapları illüstratörü olduğunu okudum. Meğer yüce kişilik Julia Donaldson'la beraber birçok çoksatar kitaba imza atmış. Bunlardan en çok bilineni Gruffalo yani Türkçe adıyla Yayazula ise bütün dünyada 13,5 milyon kopya satmış ve 60'ın üzerinde dile çevrilmiş. İkilinin diğer beraber çalıştığı kitaplardan ilk akla gelenler ise; Zogi, İyi Yürekli Dev Memo ve Değnek Adam.



Yavru Köpek Çomar, Kurbağa Çopar, Hamburg doğumlu olup kariyeri için İngiltere'de yaşamaya başlayan Axel Scheffler'ın, tek başına hazırladığı kitaplardan biri. Tekerlemeli Öyküler üst başlığı ile yayınlanan kitabın bir de kardeşi var; Minicik Kedicik, Kıvırcık Kuzu. Temel olarak iki kitapta da iki ayrı öykü var ve öyküler çok kolay söylenip kulağa da çok eğlenceli gelen tekerlemelerle anlatılıyor.







Yavru Köpek Çomar çok gürültücü bir köpek. Çok komik, çok yaramaz. Çok da kalın bir sesi var, durmaksızın da havlıyor. Hatta o kadar ki, herkesi ya korkutuyor ya da bezdiriyor. Buna rağmen ona kızabilmek mümkün değil çünkü çok sevimli. Çopar ise pörtlek gözlü, zıp zıp zıplayan sürekli sıçrayan bir kurbağa. Tabi onun da çenesi hiç durmuyor ve hiç susmadan, hep vraklıyor.




Kitabı yazılarına bakmadan yani sadece resimlerine bakarak okumak mümkün. Çünkü çizimler öyle başarılı ki, her şeyi anlatıyor zaten. Ahmet Selim'le kitabı incelerken resimlerine bakıp konuşuyoruz; her zamanki gibi detayları inceleyip ne var ne yok anlatıyoruz. Yine de tekerlemeleri okuduğumda Selimo sıkılmadan dinliyor, hatta gülüyor. Bunu da tekerlemelerin çok eğlenceli olmasına ve çevirinin çok iyi olmasına bağlıyorum.

Meraklısı için ilk tekerlemenin orijinali şöyleyken;

                                       Pip is a pup with
                                            a very loud bark.
                                       He scares all the cats 
                                             when he strolls through the park!

Türkçe'ye de şu şekilde çevrilmiş;

                                      Yavru bir köpektir Çomar
                                           Ama sesi çok kalın çıkar.
                                      Parkta gezerken bir havlar
                                           Kediler korkar, ağaçlara çıkar.





Okuduğunuzda kendiliğinden bir ritm oluşturan bu tür tekerlemelere bayılıyorum. Ayrıca bunların çocuğun dil gelişimine de katkı sağladığını düşünüyorum. Eğer kitabı daha eğlenceli bir hale getirmek isterseniz biraz teatral bir ses kullanarak ve hayvan seslerini taklit ederek okuyabilirsiniz.
1 yaş üstüne tavsiye edebileceğimiz muhteşem çizimli Yavru Köpek Çomar, Kurbağa Çopar'ın sayfalarını sizin için çevirdik.















1 yorum:

  1. Kitap önerinizi ve yorumlarınızı keyifle okudum.
    Paylaşımınız icin tesekkurler .
    Sevgiler ☺

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...