27 Eylül 2016 Salı

Bir Kabuğu Paylaşmak







Bir Kabuğu Paylaşmak 

Yazar: Julia Donaldson
Çizer: Lydia Monks
Çeviren: Ali Berktay
25x25 cm, 32 sayfa
İş Bankası Kültür Yayınları


Ahmet Selim, eski tabirle aklı bir şeylere ermeye başladığından beri onunla iletişimimiz daha çok arttı. Mesela kendince bazı sorular sorar oldu, bazı kavramları merak etti, bazı kavramları da artık sosyalleştiği için biz de ona öğretmek istedik. Bebeklikten artık yavaşça çıkmaya başlayan oğlumun - tabi bana göre değil, takvime göre - ve tüm çocukların hakkında biraz kafa karışıklığı yaşadıkları olgulardan biri "paylaşmak"  bana göre...

Yazın tatilde, gittiğimiz parklarda yanımızdaki oyuncakları veya yiyecekleri arkadaşlarıyla paylaşması gerektiğini anlattık ona; görünen o ki daha da anlatmaya devam edeceğiz. O yaş grubu basit cümlelerden ve tekrarlardan hoşlandığı için de dilimize yapışan anahtar cümlemiz şuydu; "Paylaşmak çok güzel". Bu göz alıcı kitabı özellikle bu kavramı pekiştirsin diye almadık ama tam doğru zamanda karşımıza çıktı ve son günlerde en çok okuduğumuz kitaplardan biri oldu diyebilirim.





Yayazula ve Zogi'nin yazarı Julia Donaldson'ın bu kitabında yine çok sevimli bir öykü karşılıyor bizleri. Kabuksuz bir yengeç var, bir martıdan kaçarken boş bir kabuk buluyor kendine ve kurtuluyor. Mutlu mesut bir su birikintisinde yaşarken bir denizgülüyle karşılaşıyor. Bu mor kabarcık, yengecin kabuğunu paylaşmak istiyor. Yengeç önce istemezken kendisini bir saldırgan balıktan koruduğu için durumu kabulleniyor ve beraber yaşamaya başlıyorlar. Derken fırçaya benzeyen bir tüplü kurt da yuvaya girmek istiyor. Hamarat olduğunu ve kabuğu temizleyeceğini söyleyince başlıyorlar ışıl ışıl deniz kıyısında aynı kabuğu paylaşmaya.




Zaman geçiyor, hepsi de büyüyor ve maalesef artık kabuk üçüne küçük geliyor. Yengeç artık arkadaşlarını kabuğunda istemiyor. Kabarcık ise onu nankörlükle suçlayıp çekip gidiyor ve kendine ev olarak bir dondurma kabı buluyor. Yengeç bir kağıt bardakta yaşamaya başlıyor. Tüplü kurt ise mutsuz bir şekilde bir birine, bir diğerine temizliğe gidiyor.




Bir gece fırtına çıkıyor, ikisinin de evi kayalara çarpıp parçalanıyor. Ortalık sakinleşince çok güzel boş bir kabuk görüyorlar, ancak gurur ağır bastığı için paylaşalım diyemiyorlar. Neyse ki sevimli fırça onları barıştırıyor.

                 "Aynı kabuğu paylaşan üç arkadaş mutlu,
                   Çünkü mutlu olur iyi ev arkadaşları

                   Bir roket gibi dolaşıyorlar kayalarla
                              çevrili su birikintisinde,
                   Üç kişilik güzel evlerinin içinde"




Konusunun ve verdiği mesajın öneminin yanı sıra bu tür kulakta iz bırakan dizelere sahip kitapları daha çok seviyorum. Doğal olarak bir melodiyle okuyorsunuz çünkü. Bir şarkı söyler gibi siz kitabı okurken dinleyen yavru da resimlerin seyrine dalıyor. Çizimler ise ayrı bir güzel. Suluboya resimler canlı renkleriyle minikleri öykünün içine çekiyor.




"Bir Kabuğu Paylaşmak" Julia Donaldson'ın diğer kitaplarının yanında maalesef biraz gölgede kalmış gibi duruyor. Ahmet Selim'e bildiği deniz canlıları haricinde yenilerini de tanıtan ayrıca dağarcığına yeni kelimeler katan bu tatlı kitabı, 2 yaş üstü çocuklara paylaşmayla ilgili olumlu düşünceler oluşturması için mutlaka öneriyoruz. İyi okumalar.





Unutmadan; orijinal adı  "Sharing a Shell" olan kitabın bir de şarkısı var. Julia Donaldson'ın eşinin de kendisine eşlik ettiği performansını bu linkten izleyebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...