28 Mart 2016 Pazartesi

Ayıcıkların Uyku Vakti





Yazar ve Çizer: Georgie Birkett
Çeviri: Özay Arıkan Akan
20 sayfa,
27x27 cm.
Mikado Yayınları



"Ayıcıkların Uyku Vakti" ezberden okuyabildiğim kitaplardan biri. Artık kaç defa okuduysak:) Tam bir uyku öncesi kitabı diyebiliriz bu kitap için. Sahiden de faydalı olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

Ödüllü çizer Georgie Birkett'e ait bu kitabı Ahmet Selim'e bir uyku rutini oluşturmaya çalıştığımız zamanlarda, Beşiktaş'taki Mephisto Cafe'den aldım. Kitabın boyutu, çizimlerinin güzelliği ve konusuyla tam aradığım kitaptı; mutlu mesut eve döndüm.

"Ayıcıklar oynayıp zıpladı, arkadaşlarıyla eğlendi. Ayıcıklar merdivenleri tek tek çıktı. Şimdi banyo zamanı!" diye başlayan kitap, kısacık cümleler ve detaylı illüstrasyonlarla ayıcıkların uyuyana kadar tek tek neler yaptıklarını anlatıyor.Banyo yapıyorlar, kurulanıp pijamalarını giyiyorlar, dişlerini fırçalıyorlar ve uyuyorlar. Çizimler çok eğlenceli ve ilgi çekici; Bebeğe okunurken bir sayfa üzerinde uzunca konuşmak mümkün.





Ahmet Selim'e bu Ayıcıklar kitabını - bu bir uyku öncesi kitabı olduğuna göre- aldığım günün hemen akşamı verdim.O aralar, 1 yaşını yeni geçmişti, gece gündüz kavramını çoktan öğrenmişti, belirli bir uyku rutinimiz vardı ama uykuya geçişte bir problem yaşıyorduk. Dalması çok uzun sürüyordu, bana göre hayatı keşfetmek için heyecan duyduğundan uykuya geçmeye direnç gösteriyordu. Uyku rutinimiz şöyleydi; akşam yemeği - oyun - banyo - pijama - yatak... Burada da bir problem olmadığına göre kuzucuğa, bunu başkalarının da yaptığını, tek uyuyanın o olmadığını göstermek kalıyordu geriye.Sevimli ayıcıklar, bu noktada devreye girip işlevini gayet güzel yerine getirdiler.




Ayıcıkların Uyku Vakti'ni ilk okuduğumuzda Ahmet Selim, kitabı büyük bir heyecanla içselleştirdi. Sayfaları pür dikkat inceledi ve parmağını figürlerin üstünde gezdirerek kendince sorular sordu. Kitabı okuduktan sonra rutinimize başladık. Bu arada, ona hep ayıcıklardan bahsettim, "Ayıcıklar yıkandılar, banyoda çok eğlendiler." Ahmet Selim, daha ilk geceden ayıcıklarla arasında bir bağ kurmuş gibiydi. Sonraki günlerde, her akşam istisnasız bu kitabı uykudan önceki son kitap olarak okuduk.Kuzuya "haydi uyku vakti" dediğimizde kitabı kendiliğinden getirmeye başladı ve böylece uyku konusu kafasında oturmuş oldu.



İngiliz yazar ve çizer, Georgie Birkett, uyku rutinini muhteşem çizimlerle öykülemiş. Child's play sitesinde yayınlanmış olan biyografisine göre Birkett bu yeteneğini ve tutkusunu ailesinden alıyor. Aile büyükleri yazarın çocukluğunda bir sanat kulübü işletiyorlar ve minik Georgie ve kız kardeşi onlara modellik yapıyorlar; hem de sabit bir şekilde ve kıkırdamadan durma mücadelesi vermek pahasına... O zamanlar başlayan bu çizim tutkusunun şimdilerde ise ilham kaynağı yazarın iki çocuğu. Şurada da resimlerini görmek mümkün.
Yazarın, Türkçe'de yayınlanmış, başta "Ayıcıklar Piknikte"  olmak üzere başka kitapları da var. Onları da edinip çizimlerin güzelliğine dalmak bizim için yakındır.




Bu kadar güzel ve yararlı olan olan kitabın bize göre bir eksisi var, o da şu; kitap, bizce ayıcıkların uyudukları noktada bitmeli, çünkü küçük parmaklar o noktada kitabı kapatmıyor, tekrar sayfa çeviriyor. Bir de bakıyorsunuz ki,o son sayfada Mikado'nun diğer kitaplarının tanıtımı var. Tam her şey bitmiş, uyku kafasına gelinmişken oradaki kitapların üzerindeki çizimler tek tek soruluyor, bunlar niye uyumamış algısı oluşabiliyor. Bu anlamda reklamların olduğu sayfaları gereksiz ve dikkat dağıtıcı buluyoruz.

Uyku öncesi kitabı arayanları çok mutlu edecek olan kocaman resimli "Ayıcıkların Uyku Vakti"ni erken aylardan itibaren tüm çocuklara tavsiye ediyoruz.





1 yorum:

  1. Bizde de aynı yazarın "The Big Night Night Book" kitabı vardı ilk uyku kitabı olarak. O da çok başarılı bir kitaptı. Henüz türkçeye çevrilmedi sanırım. Bu kitaba da bayıldım, çizimler çok sevimli..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...