6 Mayıs 2016 Cuma

100 Kanatçıkta Öğren - Şekiller ve Renkler







Karton Kapak

14 sayfa, 21,5x23,5 cm

Martı Yayınları






23 Nisan haftası, heyecan ve hevesle nerede, nasıl indirimler var, Ahmet Selim'e neler alabilirim diye bakınmaya başladım. Sevgili arkadaşım Esra'yla Migros'a gidip oradaki ürünleri inceledik. Oyuncaklar, kitaplar aldık. "100 Kanatçıkta Öğren - Şekiller ve Renkler" daha önce herhangi bir yerde rastlamadığım ve adını duymadığım bir kitaptı. Şöyle bir baktım, "hah kanatlar var, bizim kuzu minik kaslarını çalıştırır" diyerek onu da attım sepete.

Martı Yayınları, Martı Çocuk Kulübü'nden çıkan bu kitap, "100 Kanatçıkta Öğren" serisine ait. Diğer kitaplar ise "Sayılar, Hayvanlar ve Kelimeler" alt başlığıyla yayınlanmış. 14 sayfalık kitapların her birinde 100 kanatçık var; bunlar da kitabın temasına göre çocuklara 100 yeni kelime öğretmek üzere tasarlanmış.




Bizim kitabımız "Şekiller ve Renkler" iki sayfaya yayılmış bir park sahnesiyle açılıyor. Uçurtma uçuran, top oynayan ve koşturan çocukların olduğu çizimlerde uçurtma, top, güneş ve salyangoz gibi resimlerin altındaki kanatçıklarda bunların hangi renk ve şekilde oldukları gösterilmiş. Minik meraklı parmakların da hemen bu kanatçıkları açıp altında ne olduğunu keşfetmeleri için harekete geçmeleri istenmiş. Aldıktan hemen sonra, kitapla Ahmet Selim'i ilk baş başa bıraktığımda kendisi bu kanatçıkları açıp bakmaya çalışmış. Maalesef döndüğümde ilk sayfadakileri yırttığını gördüm. Farkettim ki, hiç kullanılmadığı için sert sert duran bu kanatları rahat açamadığı için çekiştirip yırtmış. Ben de hepsini tek tek esnetip kuzucuğa öyle verdim. Size de tavsiyem budur.




Bizim merakla incelediğimiz ikinci sahnede ise bir doğum günü kutlaması var. Kalpten süsler, balonlar, toplar ve trenler gibi çeşit çeşit objenin olduğu sayfanın karşısına sıralanmış kanatçıklarda daireden ovale, yamuktan spirale farklı renklerde şekiller mevcut. Biz, burada ilk önce şekillerin hangi objeye ait olduğunu bulmaya çalışıyoruz, sonra da o objelerin resmin bütününde nerede olduğunu arıyoruz. Her bulduğumuzda da bir sevinç, bir mutluluk...

Ahmet Selim, geometrik şekilleri daha önce evdeki bultak oyuncağı ve amcasının hediye ettiği ahşap yer yapbozundan öğrenmişti. Hiçbir zaman öğretme gayretimiz olmadı ama işaret parmağını uzatıp sorduğunda cevap verdik. Böylelikle şekillere ve de renklere aşina olduğu için ve hala da merak ettiği için bu kitabı okurken her defasında çok keyif alıyor ve sayfalarda çokça zaman geçiriyoruz. Tabii, söylemeden geçemeyeceğim, aynı hikaye kitaplarında olduğu gibi bu kitabı da baştan sona bir kerede hiç okuyamadık.




Renk renk birçok hayvanın çizildiği sahneyi ise hemen öyle bakıp geçmiyoruz. Hayvanların tek tek isimlerini söylüyoruz, renklerini bilmeye çalışıyoruz. Sonra da kanatçıkları tek tek kaldırıp hangi hayvanların hangi renk olduğunu tekrar ediyoruz. Sevimli hayvancıkları bulup renklerini söylemek de Ahmet Selim'i çok mutlu ediyor.




100 Kanatçıkta Öğren - Şekiller ve Renkler'i çok faydalı bulduğumu söylemeliyim. Sayfalarda incelenecek çok detay var. Ayrıca kanatçıkları indirip kaldırmak, kelime öğrenmek için eğlenceli bir yol olmasının yanında minik kasları çalıştırıyor. Kitap, konu itibariyle 2 yaş üstüne uygun gibi görünüyor. Ancak yine de daha erken aylardaki çocukla beraber bakıp güzel zaman geçirmek mümkün.

Videomuzda Ahmet Selim'le kitabımızın en sevdiğimiz sayfasına baktık.





2 yorum:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...