1 Nisan 2016 Cuma

Meraklı Minik - Nisan 2016 Sayısı




Meraklı Minik'i artık bir kaç aydır düzenli olarak alıyoruz. Hatta bugün zarif eşimle dergiye abone olmaya karar verdik. Ne de olsa, Ahmet Selim dergiyi tam olarak kavrayamasa da, resimlere bakıyor, sorular soruyor. Ekleri de saklar, biraz daha ileride etkinlik lazım olursa çıkarırız diye düşündük.

Meraklı Minik'in Nisan ayındaki teması; "Balarısı Çiçekleri dolaşıyor". Kapakta bizi elbette çok sevimli kocaman bir arı karşılıyor. Derginin içi ise balarılarının yaşamı ve arıcılıkla ilgili yazılarla dolu. Ek olarak da yine eşleme kartları, çıkartmalar ve çeşitli oyunlar verilmiş.





Sedat dün akşam üzeri elinde dergiyle eve geldiğinde, Ahmet Selim mama sandalyesinde uslu uslu yemeğini yiyordu. Hemen dergiyi ve ekleri masasının üzerine yaydık. Mutlulukla karıştırmaya başladı hepsini. Sonra eşleme kartlarını birbirinden ayırmaya başladı. O bunları yaparken şaşkınlıkla ona baktım; oğlum ne zaman büyümüştü de kartların işaretli yerlerden ayrılabileceğini biliyor, dahası bunu yapabiliyordu. Yemeği biter bitmez de, beraber dergiyi okumaya başladık.





İlk sırada "Balarısı Balözü ve Çiçektozu topluyor" başlıklı sayfalardaki illüstrasyonlar bizi çok eğlendirdi. Rengarenk çiçekler, çiçektozu toplayan tatlı arılara tek etek dokunup ne olduklarını , ne yaptıklarını konuştuk. Biraz sabırlı olabilseydi, ona yazıları da okuyup arıların nasıl bal yaptığını da anlatabilecektim, ama henüz buna hazır değiliz:)




"Balarısı Dansı" adlı sayfalarda balarılarının çiçeklerle dolu yeni bir yer keşfettiklerinde kovandaki diğer arılara nasıl haber verdikleri resmedilmiş. Kuzuya bu hareketleri anlatmaya çalıştım, birlikte yapmayı denedik, bir parça da başardık bence.




Sonraki sayfa "Altıgenleri Bul" ise tam bizlikmiş. Arıların yaptığı peteklerin altıgen şeklinde oldukları yazılmış ve bir bahçe resmedilmiş. Burada çeşitli altıgenler var ve çocuk okurdan bunların bulunması isteniyor. Ahmet Selim geometrik şekilleri biliyor, "altıgenleri bul" dediğimde hemen hemen hepsini bulup gösterdi.



"Ana Arıyı Bulabilir misin" diye sorulan sayfada bir ana arının özelliklerinden bahsediliyor ve resimde hangisi olduğunu göstermemiz isteniyor.Bu sayfa bir fotoğraf olduğu için ben biraz ürpertiyle baktım doğrusu. Sanırım arılardan birazcık ürküyorum.




Arıcıların neler yaptıklarını anlatan sayfalardan sonra geldik "Hangisinden Kaç Tane Var" sorusuna cevap bulduğumuz kocaman çiçekler ve arılarla dolu sayfaya. Bu çizimlerde üç ayrı böcek türü var, onlardan kaçar tane olduklarını sayıyoruz. Ahmet Selim bugünlerde saymayı öğrendiği için çok sevdi burayı; bi-kii- onnnn diye saydık böcekleri.

Eklerden de kısaca bahsedecek olursak; Selimo'nun yaşına en uygun olan eşleme kartları ve çıkartmalar en çok ilgisini çekti diyebiliriz.Eşleme kartlarında çeşitli sayılarda çiçekler ve arılar var. Özellikle saymayı yeni öğrenen çocukların çok ilgisini çekeceğini düşünüyorum.
Çıkartmalara ise bu sayıda derginin içinde yer ayrılmamış; Ahmet Selim'in sevimli arı ve çiçek figürlerini serbest stilde masamızın bacağına, konsolumuzun kenarına ve terliklerimizin altına  yapıştıracağından eminim:) Uykusu gelmemiş olsaydı, hemen de yapardı.




Balarıları çiçekleri dolaşıyor adlı masa oyunu bizim için erken ama eğlenceli görünüyor. Oyunun amacı oyun alanındaki çiçekleri gezip balözü pullarını toplamak ve bunları petek gözlerine yerleştirmek.Bu oyunu fazla ortada bırakmadan saklayacağız. Dergiyle beraber ayrıca arı taçları da verilmiş. Bunları dergiyi okuduktan sonra kesin yapıp başımıza takarız çünkü kışın soğuğunda dışarıda şapka takmayan küçük adam, şimdilerde evin içinde kırmızı şapkasıyla geziyor.




Geçen ay kedi temasıyla bayılarak okuduğumuz Meraklı Minik'le  bakalım bu ay ne kadar zaman geçireceğiz... Bütün meraklılara iyi okumalar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...