30 Mayıs 2016 Pazartesi

Ah, Tonton!




Ah, Tonton! 
Yazar: Carrie Weston
Çizer: Tim Warnes
30 sayfa, 25x25 cm.
Formül Yayınları

"Ah, Tonton" beni eskiye döndüren bir kitap. Profilimde de diyorum ya, bizim zamanımızda böyle kitaplar yoktu, sesli, müzikli, delikli, ışıklı, oyuncaklı... İlk hatırladığım kitaplar Cin Ali'lerden sonra, ilkokulun son zamanlarında ayıla bayıla okuduğum Kemalettin Tuğcu'lar geliyor aklıma. Büyük boyutlu renkli kitaplar ise sonraları karşıma çıktı. Koklaya koklaya okudum hepsini, elimi parlak kapaklarında gezdirerek. O yüzden sade olsa da , büyük boyutlu ve ciltli kuşe kağıtlı kitapları çok severim. Ahmet Selim'in de bu tür kitaplara ilgi duymasını her zaman sevinçle karşılıyorum.




Oğluma 1 yaş civarında aldığımız bu kitabın ilgi nesnesi haline gelmesinin sebebi ise elbette boyut, parlaklık vs değil, nitekim o tarz başka kitaplar da mevcut. Tonton karakterinin kendisi desem yeterince açıklayıcı olur sanırım. Tim Warnes'ın muhteşem çizimiyle vücut bulan Tonton (ya da özgün adıyla Boris) sayesinde evimizin baş köşesinde duran ayıcığımıza sahip olduk, üzerinde sırf ayı resmi var diye her markete gidişte bir paket kağıt havlu aldık. Öyle bir sevmek yani...




Tonton'a olan sevgimizi iyice anlatabildiysek; konuya gelelim artık. Kapakta, kocaman bir boz ayı resmiyle, şu sözler karşılıyor bizi; "Büyük bir ayı bile yeni okulunda kendini küçük hissedebilir" Özellikle anaokuluna yeni başlayacak miniklere tavsiye edilebilecek bu kitap, Tonton'un yeni okulundaki arkadaşlarıyla geçirdiği ilk günü anlatıyor. Sınıf öğretmeni Bayan Gıdak, sınıfa yeni bir hayvanın; bir ayının  geleceğini söylüyor, herkes çok seviniyor ama herkesin kafasındaki ayı imajı başka; kimi pembe bir  ayıcık hayal ediyor, kimi de bir oyuncak ayı. Oysa ki gele gele kocaman boz bir ayı geliyor ve herkes ondan çok ürküyor. Yanına oturmuyorlar, beraber oyun oynamıyorlar. Onu büyük, korkunç ve tüylü buluyorlar. Tonton da tabi bu duruma çok üzülüyor.



Eve gitme zamanı geldiğinde ise yolda giderken öğrencilerin etrafı  "kötü fareler çetesi" tarafından sarılıyor, minikler çok korkuyor, derken Tonton en saf haliyle kötü farelere "merhaba" demek isterken onları korkutup kaçırıyor. Sonrası ise tahmin edebileceğiniz gibi iyilik güzellik...




Ah, Tonton'u aldığımızda Ahmet Selim 1 yaşındaydı. Hemen benimsedi, çok sevdi. Kitabın tüm sayfalarını tek tek çevirip resimlerin üzerinde konuştuk.Detay detay Tonton'un sınıfını, arkadaşlarını, okulunu anlattık resimlere baka baka. Ahmet Selim de "Tonton Tonton" diye diye eşlik etti hep benim anlatımıma. Hala öyle. Yine çok sever, kitaplarının arasından kendi çekip alır getirir.

Biz, yaş itibariyle hikayesinden daha çok çizimleriyle ilgileniyoruz Tonton'un. Eğer siz de öyleyseniz; çizer Tim Warnes'ın web sitesindeki şu linke göz atmanızı öneririm. Buradan çıktı alıp Tonton resimleri boyamak mümkün.




Kitabı, Formül Yayınları'nın kendi sitesinden aldık. Bu tip başka kitaplarla beraber indirimli olarak sadece 4 liraya satılıyor. Almaya karar verirseniz diğer kitap sitelerinden değil de mutlaka burada linkini verdiğimiz sitesinden alın.

Sitede 4 yaş ve üzerine tavsiye edilmiş ama bence çok daha erken de alınıp okunabilecek/ incelenebilecek bir kitap. Bebekler resimlerine bakar, hayvanları sever, daha büyükler ise hikayeyi keyifle dinler, hatta okula başlama arifesindeyse kendine olumlu mesajlar da çıkarabilir.





Çok sevgili boz ayımız Ah Tonton'un sayfalarını sizin için çevirdik.







2 yorum:

  1. Kitabın sayfaları arasında çok hızlı gezilmiş, ben Ahmet Selim'le dolaşmanızı isterdim, O hayvanları göstersin, nidalarıyla, konuşmalarıyla yorum katsın isterdim, bir daha ki sefere mutlaka sayfalarda gezinirken Ahmet Selim'de yanınızda olsun... Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam, bir dahaki sefere öyle yapalım. Sevgiler:))

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...